9/09/2008

Que és una BETA?

Altres cops he parlat del que és una fase Beta. Tant en un joc, com en qualsevol tipus d'aplicació (sobretot si la fa servir molta gent). Una Beta és aquell temps de proves on s'intenten simular tots els possibles escenaris que afectin el funcionament del programa.


Des del punt de vista del productor o fabricant, obrir una BETA, vol dir oferir una versió de proves a tothom que estigui disposat a provar-la. Això provoca que hi hagi un nombre molt gran de provadors (gratuïts i voluntaris) que ajudaran a trobar els errors de l'aplicació.

Quan parlem de jocs i usualment en aquest cas de MMORPG's. Estem parlant d'aplicacions massives per internet. Amb un munt de punts crítics: nombre d'usuaris, hores d'accés, possibles atacs, intents de falsificar claus i els errors comuns del joc. Per tant en la majoria de jocs es fan diverses fases BETA, normalment una tancada (s'escull un nombre reduït de persones que proven el joc), una posterior fase oberta (on tothom hi pot jugar).

Sempre m'ha fet gràcia el fet de poder participar en una BETA. Ja que proves experiències que la majoria de gent no provarà i a més de pas et permet decidir si realment el joc o el programa valen la pena. Ho he intentat amb diversos jocs últimament: Warhammer, Stargate. Tot i que per exemple Star Trek també està desenvolupant el seu propi MMORPG. No he tingut éxit en els sortejos de cap d'ells així que esperava les fases BETA obertes dels jocs.

Tot i això després d'assabentar-me que la BETA de Warhammer Online "Age of Reckoning" s'obria el 7 de setembre esperava poder-la tastar, no sóc gran amant de pagar els euros que toquin cada més. No ho he fet mai, però conec molta gent que ho fa i no se pas si sería bo per la meva salut. Però la meva decepció va arribar ahir quan es veu que la BETA no es oberta sinó que han ofert 70.000 subscripcinos a través de diferents pàgines web (on evidentment cal registrar-se i que t'enviin porqueria al correu). Per tant a dia d'avui ja han acabat totes.

Per tant jo no en diria mai BETA oberta, ja que les places estàn limitades (per molt que no es sortegin). Un esperaria que obrissin noves places cada dia (ja que la fase dura del dia 7 fins al 14 i el 18 posen a la venda el joc), però vistos l'infinitat de problemes que els ha comportat fins ara tenir només 70.000 jugadors (vegeu la pàgina web de war-europe i els problemes que han tingut) dubto molt que obrin noves places.


Per tant em sabrà molt greu però no podré provar el joc en fase BETA. Tot i això si finalment compro el joc, espero que els desenvolupadors millorin el servei. Ja que si amb 70.000 jugadors ja tenen problemes i pretenen superar el WOW (7 milions de jugadors) no sé ven bé com ho faràn.

1 comentari:

4catalonia ha dit...

No aprofitaré per dir-ne el que en penso però sí que et diré que hi ha força comentaris que diuen que no arriba al wow, no l'he vist ni provat, per tant no en puc opinar bé, però la gent no l'està deixant bé, tot i que també pot ser que els que m'ho han dit a mi siguin contraris al joc i no siguin imparcials.

P.D: Tot i això els problemes que tenen són de vergonya.